vineri, 8 aprilie 2011

Reforma cu aromă de cimitir

Guvernarea Boc, vitează şi inteligentă cum o ştim, s-a luat de ceva vreme la trântă cu criza şi a luat tot felul de măsuri nemaivăzute şi nemaiauzite, una mai ilogică şi mai iraţională decât alta. Au început cu diminuarea cu 25 % a salariilor bugetarilor, au continuat cu impozitarea pensiilor, iar mai nou se face mare reformă mare în sănătate, care "reformă" constă în transformarea a 71 de spitale în azile pentru bătrâni şi comasarea altor 111 spitale. Asta în condiţiile în care în România existau înainte de luarea acestor măsuri aberante 435 de spitale.
În alte ţări, care ţări au guvernări ceva mai normale decât noi, primele măsuri luate împotriva crizei au fost cele de stimulare a creşterii economice, măsuri de natură a asigura o creştere a încasărilor la bugetul de stat fără a afecta nivelul de trai al populaţiei. La noi cum a fost încurajată creşterea economică, cum a fost încurajat întreprinzătorul român? Nicicum...tva de 24 %, taxe şi impozite tot mai mari, care vor duce la "decesul" unui număr tot mai mare de agenţi economici.
Dar nu moartea agenţilor economici este marea problemă; marea problemă sunt oamenii, în special pensionarii şi cei cu venituri mici şi foarte mici, pe care actuala guvernare i-a condamnat la moarte. În primă instanţă le-a diminuat veniturile, lăsându-i pe mulţi dintre ei fără banii necesari pentru cumpărarea medicamentelor, iar acum a mai venit şi închiderea unui număr destul de mare de spitale. Marea problemă nu este în oraşele mari, unde, de bine, de rău, tot mai există spitale, problema este în oraşele mici şi în zonele rurale unde pe suprafeţe foarte mari nu va mai exista nici urmă de spital. În situaţii de urgenţă, când ai nevoie de un spital cât mai aproape, faptul că acesta nu există decât la 50-60 de kilometri poate să îţi fie fatal şi vom avea tot mai multe cazuri de oameni care vor muri pentru că nu există o unitate spitalicească suficient de aproape.
Nu voi discuta raţiunile de natură economică şi economiile făcute la bugetul de stat prin desfiinţarea sau comasarea acestor spitale, mie mi se pare că acestea nu au nici o relevanţă; în situaţii de acest gen ar trebui să primeze interesul pentru viaţa oamenilor, nicidecum economiile făcute la buget. Dar, dacă tot am pomenit de respectul pentru viaţa oamenilor, actualii guvernanţi ne-au arătat nu o singură dată că nu au nici urmă de respect pentru vieţile noastre, ale celor mulţi.
Nu îmi stă în obicei să doresc răul cuiva, însă chiar mi-ar plăcea nespus de mult ca indivizii ce conduc ţara asta să se bucure din plin de "binefacerile" reformei pe care o aplică în sistemul sanitar, să se găsească cât mai curând undeva la Cucuieţii din Deal, la vreo 60-70 de kilometri de cel mai apropiat spital şi să aibă nevoie urgentă de asistenţă medicală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daţi-vă cu părerea, însă v-aş ruga să nu folosiţi un limbaj "buruienos"; comentariile care conţin injurii sau expresii vulgare nu vor fi publicate.